pondělí 16. května 2016

Jedna knižní zakázka se tiskne z pravidla týden, říká pracovník tiskárny Europrint

Josef Dvořáček pracuje jako obchodní manažer v tiskárně Europrint.
Zdroj: Jakub Zuzánek
Josef Dvořáček je obchodní manažer tiskárny Europrint, která mimo jiné tiskne také pro vydavatelský dům Albatros Media a nakladatelství CooBoo. Dvořáček vypráví, že výroba knihy je většinou operací na týden a tiskárny většinou vyrábí dvacet čtyři hodin denně na noční směny. Kniha musí projít sedmi fázemi výroby – tiskem, řezáním stran, skládáním neboli falcováním, snášením (tak, aby šly strany správně po sobě), šitím a výrobou desek. Na závěr už se vše jenom spojí na závěsu a zabalí.

INFOBOX – JOSEF DVOŘÁČEK
  •          Narodil se v roce 1968
  •        V tiskárně Europrint pracuje na pozici obchodního manažera devátým rokem
  •       Před Europrintem pracoval tři roky v tiskárně Graspo ve Zlíně a čtyři roky ve společnosti Time Pilot v Brně, která se specializovala na výrobu diářů.
  •       Má vystudované gymnázium. Jeho rodina se také věnuje polygrafii a většinu jeho znalostí z tisku mu předali rodiče.
  •       Tvrdí, že tiskařské umění se předává z generace na generaci.
Za jak dlouho se v tiskárně vyrobí knižní zakázka, která má například náklad tři tisíce výtisků jako titul Proč jsme se rozešli?
To záleží na velikosti tiskárny a jejích kapacitách. Podle toho se určuje termín, od dodání dat až po expedici. Pokud má tiskárna velké kapacity jako má ta naše, tak lze udělat takový náklad i za jeden jediný den. Záleží ale na materiálu, pokud se tiskne na křídový papír, tak se musí nechat knížka zaschnout a teprve poté se může jít na operaci falcování a další. Většinou se ale knížka vyrábí týden, nebo pokud je více zakázek, tak až deset dní. Naše tiskárna pracuje nonstop dvacet čtyři hodin denně, fungujeme na noční směny a vyrábí se neustále. Je tak možné, že knížka, kterou si koupíte v knihkupectví, vznikla třeba ve čtyři ráno.

Co obnáší to falcování, které jste zmínil?
Falcování je skládání. Nejdříve se začne se startem tisku bloku, kdy se jednoduše vytisknou všechny strany, které v knize jsou. Tiskne se podle základní desky, která se vyrobí z podkladů, co získáme od nakladatelství. My tiskneme v takzvaném archu B1. Na tom jsme schopni vytisknout oboustranně šestnáct stran papíru ve formátu A4. Většinou máme na jednom papíře dvouprodukci – to znamená, že máme jeden motiv vedle sebe dvakrát. To všechno se rozřízne na hrubý formát a pak se strany skládají – většinou také po šestnácti stranách.
O TISKÁRNĚ EUROPRINT:
  •      Tiskárna Europrint sídlí na Praze 5 v ulici Pod Kotlářkou
  •       Vznikla před deseti roky a v současné době vytiskne za rok pět milionů knížek. 
  •       Jejich hlavní produkt je rotační tisk, což jsou například časopisy (Mateřídouška, Čtyřlístek, Květy, Vlasta) a katalogy a letáky pro firmy. 
  •       Vyrábí pro nakladatelství Albatros, nakladatelství Dobrovský, Euromedia Group, a Olympia.

Co následuje poté?Potom následuje snášení bloku a šití bloku. Vytištěné a falcované stránky se na sebe snáší tak, jak jdou jednotlivě po sobě – kdyby se náhodou stalo, že budou archy přeházené, tak je tady optika. Stroj, který hlídá pomocné barevné značky na kraji archů. Kdyby byly zpřeházené, tak se titul zastaví, vyndá se a seřadí správně. Archy se potom sešijí nití a mezitím se vyrobí desky knihy a případný přebal. Do desek se pak slepí sešité bloky stránek, tak aby vypadaly jako už skutečná kniha.

A jak se vyrábí desky knihy?

Podle toho, kolik má kniha stran a jak je vysoký blok stránek, tak se tomu přizpůsobují desky. Potah knihy se vytiskne na speciální papír, který se poté nalepí na desku. U výroby desek musí být neustálá vlhkost, protože kdyby potah příliš rychle uschl, tak se zkroutí. Máme tedy vždy nad strojem zvlhčovač vzduchu. Pak se naklíží hřbet knihy a vše jede na finální část, což je závěs na automatu, kde se vše spojí dohromady, a máme hotovou knihu. Pak už se knihy jen zabalí do fólie, aby se uchránily před poškozením.

Kam se poté posílají hotové knihy?
Posílají se na sklad nakladateli. Celý náklad si tak nakladatelství už samo řídí, tady práce tiskárny končí. Knihkupci si je rovnou objednávají a posílají k sobě na prodejnu či e-shop. Některé knihy si také nechají u sebe na skladu pro svůj soukromý e-shop, propagaci a podobně.


Podívejte se na video, kde uvidíte vývoj knihy krok po kroku.